Historie Karate

Vi tenker ofte på karate som en japansk kampkunst, men karatens historie i Japan går bare tilbake til starten av 1920-tallet. Det er imidlertid øysamfunnet Okinawa som med rette er anerkjent som karatens fødested.

Forenklet kan vi si at dagens karate har utviklet seg på Okinawa i løpet av de siste 1.000 år. I den samme perioden har det vært en vesentlig påvirkning utenfra, hovedsakelig fra Kina.

Okinawa tilhører Japans sørlige kjede av øyer, kalt Ryukyu-øyene, som strekker seg over ca. 1.000 km og ligger mot grensen til Øst Kina havet.

Klubbens stilart heter Shōrin-ryū karate (小林流). Ryu betyr skole. Denne måten å organisere karatestiler på oppstod i begynnelsen av det 20. århundre.

På japansk finnes det flere måter å skrive Shorin-ryu på, som hver gir forskjellig mening. Navnet kan blant annet oversettes med «liten». Det kan oppfattes som et symbol på at teknikkene skal utføres etter prinsipper som kan minne om en ung furukvist: ettergivende når den bøyes, men kommer tilbake med snert i kontringen. Leser vi tegnene på kinesisk, blir uttalen shaolin, som også er navnet på det kinesiske klosteret som kan være utgangspunktet for mange ulike kampsystemer.

Vår stilart beskrives derfor gjerne som «Ung skog stil». Den er beslektet med Shuri-te og Tomari-te og er en hybrid-stil som både er påvirket av opprinnelig Okinawa karate og Kempo, sannsynligvis hovedsakelig syd-kinesisk Kung Fu.

Rent teknisk er et viktig kjennetegn på Shorin-Ryu å konsentrere all kraft i øyeblikket. Det legges også vekt på hurtighet, smidighet, bevegelighet og evnen til å kombinere teknikker.

Vil du lese mer om historie og annet anbefaler vi å laste ned klubbens håndbok tilgjengelig på nyttige nedlastinger.